Події

19.08.2010|23:24|Буквоїд

Помер Ефраїм Севела

У Москві на 83-му році життя не стало відомого письменника і сценариста.

Топ-книги від Yakaboo
  • Элизабет Гилберт. Есть, молиться, любить
  • Джон Грэй. Мужчины с Марса, женщины с Венеры

Ефраїму Севелі (справжні ім´я та прізвище - Юхим Драбкін) дісталася непроста доля кочівника і емігранта. Він народився 8 березня 1928 року в Бобруйську в родині кадрового офіцера, тренера з класичної боротьби. На початку Великої Вітчизняної війни встиг евакуюватися з Білорусії, але під час бомбардування його було скинуто вибуховою хвилею з платформи потягу, який відвіз у невідомому напрямку його матір і сестру. Після довгих поневірянь потрапив в протитанкову артилерію резерву і з нею дійшов до Німеччини. Був нагороджений медаллю «За відвагу».

Після війни самостійно отримав середню, а потім вищу освіту. У 1957 році дебютував з кіносценарієм до художнього фільму «Наші сусіди», потім були ще кілька вдалих сценаріїв до фільмів комедійним на фронтову тематику. Писав під псевдонімом Юхим, а потім Ефраїм Севела.

У 1971 році брав участь у захопленні приймальні голови уряду СРСР, вимагаючи дозволити євреям СРСР репатріюватися до Ізраїлю (хоча, за власним зізнанням, раніше не був ні дисидентом, ні сіоністом). Після суду над групою був висланий до Ізраїлю. У 1977 році переїхав до США, жив в Брукліні. Часто переїжджав і працював в таких містах, як Лондон, Західний Берлін, Париж.

Після виїзду з СРСР Севела починає багато писати, згадуючи своє дитинство («Легенди Інвалідної вулиці»), розмірковуючи про еміграцію («Тойота Королла»). Серед найбільш відомих книг Севели - «Зупиніть літак - я слізу», «Моня Цацкес - прапороносець», «Мама», «Вікінг», «Чоловічий розмова в російській лазні», «Папуга, що говорить на ідиш», «Чому немає раю на Землі», «I Love New York»,«Патріот з немитими вухами», «Зуб мудрості», «Продай твою матір», «Все не як у людей». Вийшло зібрання творів письменника в 6 томах і низка збірок вибраних творів.

У 1990 році Севела повернувся до Москви і як режисер випустив кілька успішних фільмів за власними сценаріями - «Папуга, що говорить на ідиш» (1990), «Ноїв ковчег» (1992), «Ноктюрн Шопена» (1992), «Благодійний бал» (1993).

Інформація: Частный корреспондент

коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга
Книги від Yakaboo

Коментарі  

Поки ще немає жодних коментарів, Ви можете стати першим, хто висловиться!
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»