Головна\Події\Зустрічі

Події

24.02.2011|19:05|Буквоїд

«Українська дитяча класика» викликала дискусію про адаптацію

Справжня дискусія розгорілася під час презентації серії «Українська дитяча класика», яку започаткувало видавництво «Грані-Т».

За минулий рік уже видано три книжки: «Лахтак» Миколи Трублаїні, «Векша» Бориса Комара та «Прекрасні катастрофи» Юрія Смолича.  

Під час презентації в книгарні «Є» редактор серії Олександр Гаврош та головний редактор видавництва Олена Мовчан розповіла про роботу над наступними книжками. Планується видавати по три томи щороку. Як не дивно, великою проблемою виявився пошук правовласників на обрані твори, що свідчить про заплутаність ситуації з авторським правом в Україні і про «забутість» наших дитячих класиків.  

 Головна дискусія на презентації точилася довкола того, що і як слід перевидавати в такій амбітній серії, як «Українська дитяча класика». Врешті більшість зійшлися на тому, що тексти, написані в радянський час, слід не тільки редагувати, але й адаптувати до сучасних умов.  

І найсильнішим аргументом слугували приклади ще живих класиків, зокрема, Всеволода Нестайка, який сам відредагував своїх «Тореодорів з Васюківки».  Без сумніву, так би зробила й більшість дитячих письменників, що не дожили до повної свободи творчості. Тому цю роботу повинні взяти на свої плечі редактори. У «Гранях-Т» нею займатиметься Іван Андрусяк

У жвавому обговоренні започаткованої серії взяли участь лауреати премії імені Лесі Українки Анатолій Качан та Зірка Мензатюк, літературознавці Наталя Марченко, Галина Родіна та інші. 

На фото: Олександр Гаврош та Олена Мовчан 

Фото Анастасії Денисенко      

коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

Поки ще немає жодних коментарів, Ви можете стати першим, хто висловиться!
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»